Interieuradvies: kleuren volgens Feng Shui

Bij het geven van een Feng Shui interieuradvies speelt kleur een zeer grote rol. De kracht van kleur is namelijk belangrijker dan je denkt. Niet alleen zegt jouw lievelingskleur iets over jou, maar kleuren beïnvloeden jouw persoonlijke Chi (levensenergie) heel sterk. Lees hier meer over de rol van kleur binnen een Feng Shui interieuradvies.

Waarom heeft kleur binnen de Feng Shui leer zo’n belangrijke functie? Het gebruik van, of gebrek aan specifieke kleuren maakt zichtbaar wat de kwaliteit is van de energie waarmee je bent omringt: zowel van- als in het huis, maar ook van de kleur kleding waarmee je je lichaam omhult. Met kleur breng je licht in je leven en laat je jezelf zien: je bekent kleur! En waar licht is, is ook letterlijk leven en beweging.

Dit, omdat kleur functioneert ​op een trillingsfrequentie die direct aansluit bij de trillingsfrequentie van je lichaam. Via kleur maak je ook direct contact met de wereld van het Feng Shui-element dat bij die kleur hoort. Kleur laat je dansen, vrolijkt je aura op, geeft je humeur een boost en zorgt (wetenschappelijk bewezen) voor een betere gezondheid. Een blij gemoed is nu eenmaal veel gezonder dan een zwaar gemoed.

Kleuren geven energie of brengen rust. Vandaar dat in een slaapkamer rustige en zeker niet te lichte of te felle kleuren raadzaam zijn. In de woonkamer is dat precies andersom, omdat je daar graag een actieve, vrolijke en energieke sfeer wilt creëren. Je persoonlijke voorkeuren en wat het best bij je past, zijn daarbij altijd leidend!

Voor iedere kleur geldt dezelfde regel: gebruik van de kleur hangt af van de positie en functie die de ruimte in je huis heeft.

Lees hieronder per kleur kort de invloeden!

Blauw

De kleur blauw geeft rust en verkoelt. Blauw is samen met zwart de meeste Yin kleur en daarom heel goed te gebruiken in ruimtes waar je tot rust- en bij jezelf wilt komen. Vandaar dat blauw een prima kleur is voor een slaapkamer, een kamer waarin je mediteert of op een andere manier gebruikt om te ontspannen.

Zwart

Zwart is het meest Yin en de kleur van de nacht, diepe wateren en universele leegten. Het is een stijlvolle kleur. Met zwart voeg je diepte en kracht toe aan een ruimte, maar nooit teveel gebruiken, omdat het ‘zwaar’ maakt. Deze kleur is daardoor in het algemeen minder geschikt om in grote hoeveelheid toe te voegen aan bijvoorbeeld de woonkamer.

Groen

Groen is de kleur van symbolische groei, vruchtbaarheid en harmonie. Deze kleur staat voor een nieuw begin, verfrist en maakt een ruimte levendig. Als je met de kleur groen werkt dan is het goed om met meerdere tinten bij elkaar te werken. Door zijn levendigheid moet er goed opgelet worden met de kleur groen en het toepassen ervan in bijvoorbeeld de slaapkamer

Bruin

Bruin is de kleur van de voedende energie. Te veel bruin in een ruimte kan leiden tot stilstand. Combineer bruin daarom met andere levendige of lichte kleuren. Dit geldt ook voor de terracotta en andere aardse tinten.

Rood

Rood symboliseert de energie van het leven. Als je rood op de goede manier gebruikt in je huis staat dat voor kracht, geluk en luxe. Een overdaad aan rood staat voor overactiviteit en rusteloosheid. Deze energieke kleur is de sterkste Yang kleur en heeft een activerende werking, die kun je gebruiken in ruimtes waar veel activiteit plaats vindt. Maar het is ook de kleur van romantiek en passie. Toch is het verstandig om rood met mate te gebruiken.

Paars

Paars is net als rood een kleur die je beter spaarzaam kan gebruiken. Het is een kleur die staat voor onbaatzuchtige dienstbaarheid aan de medemens, boete en loutering. Paars is ook de kleur van spiritualiteit en verlichting en heeft daarom een inspirerende werking.

Roze

Fel roze is de kleur van romantiek en zacht roze van onschuld en zuiverheid.

Oranje

Als rood te hevig voor je is kan warm oranje of (oker) geel een goed alternatief zijn. Het is een verwarmende, opwekkende kleur die positief werkt op het zelfvertrouwen.

Geel

Geel bevordert het denkvermogen, zorgt voor inzicht en helpt je met een gezond oordeel geven. Het is een kleur die vrolijkheid, hartelijkheid en optimisme oproept.

Wit

Wit is de kleur van zuiverheid en puurheid. Het kalmeert de emoties. Maar kan ook afstand en afstandelijkheid veroorzaken. Het staat ook voor een hoger bewustzijn, ontwikkelde spiritualiteit en tevredenheid. Te veel wit heeft een verstarrende werking.

Grijs

Grijs staat voor onafhankelijkheid en vormt een schild voor invloeden van buitenaf. Grijs heeft net als wit een verkoelend en afstandelijk effect.

Benieuwd welke kleuren bij jou en je interieur passen? Dit brengen we voor je in kaart via een persoonlijkheidsanalyse aan de hand van je Nine Star Ki profiel. Nieuwsgierig of dit iets voor je is? Klik hier voor een gratis online intakegesprek en klik hier voor meer informatie over het Feng Shui Kleuradvies, nu met 25% korting!

×