Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie en studie van de mens in relatie tot de leefomgeving. Door Feng Shui toe te passen op je omgeving, bijvoorbeeld Feng Shui in je slaapkamer of woonkamer, kun jij je prettiger gaan voelen in je omgeving en kan het je gezondheid, je humeur en zelfs je liefdesleven een enorme boost geven. Zweverig en alternatief? Wel nee, wij gebruiken Conceptuele Feng Shui, lekker praktisch waarbij jij centraal staat. Wat het precies inhoudt, hoe het werkt en waarom het toepassen van Feng Shui in je slaapkamer voor een beter nachtrust kan zorgen, leggen we je hierna uit!

In de hedendaagse 24/7 economie worden we steeds meer overspoeld door alle media-kanalen en zijn we vaak gewild of ongewild afgeleid. Meer dan ooit is het dus van belang dat we een plek creëren waar we tot rust kunnen komen om ons op te laden. Het Feng Shui interieuradvies onderscheidt zichzelf doordat het gebaseerd is op jou als persoon: jij als mens en unieke persoon staat centraal in plaats van trends of onze persoonlijke smaak.

Feng Shui basisprincipes

Je interieur is net als lichaamstaal: het weerspiegelt hetgeen wat er zich vanbinnen afspeelt en wie je werkelijk bent of wilt zijn. Soms kan het zijn dat je in de keuze van je interieur en styling je teveel bezighoudt met trends of het interieur waarin je bent opgegroeid, waardoor je de connectie met jouw persoonlijkheid verliest. Hierdoor kan je interieur je niet het gevoel geven wat je nodig hebt en kan het zelfs energie gaan onttrekken in plaats van geven. Een conceptueel Feng Shui interieuradvies kan je laten zien welk ongenoegen je mogelijk ervaart en wat jij onbewust tot uitdrukking brengt in je interieur.

De 5 elementen van Feng Shui

De visie van Feng Shui op interieur is gebaseerd op een eeuwenoude Chinese levenswijsheid die ervan uitgaat dat alles om ons heen uit levensenergie ‘Chi’ bestaat. Deze chi volgt in de natuur een cyclus waarin de 5 elementen een vaste plek hebben:

 • Water
 • Hout
 • Vuur
 • Aarde
 • Metaal

Al deze elementen zijn overal om ons heen aanwezig, hebben ieder hun eigen plek in huis (of juist niet) en spelen daarom een belangrijke rol in het interieuradvies. Enkel in de juiste volgorde voeden, ondersteunen en versterken ze elkaar een stap verder in de cyclus. Simpel gezegd: de elementen moeten juist worden ingezet of toegepast om de ‘Chi’ optimaal te kunnen laten vloeien.

Een Feng Shui Analyse van je interieur: wij sporen iedere disbalans op!

Met een feng shui analyse maken we iedere disbalans in een ruimte zichtbaar.  De vijf elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal, verbeelden de kwaliteit van de energie en staan symbool voor functies, eigenschappen en processen.

Deze elementen kunnen elkaar ook tegenwerken:

 • water dooft vuur
 • vuur smelt metaal
 • metaal hakt hout door
 • aarde vertroebelt water
 • hout woedt aarde om

Voorbeeld 1:

Kijk maar eens naar de ‘voor-na’ foto hiernaast. Vanwege de positie van de woonkamer in dit huis, is hier het element water toegevoegd. Door de kleur blauw toe te voegen en wat meubels te verschuiven is er meer ruimte en harmonie gecreëerd.

Voorbeeld 2:

In de tweede ‘voor-na’ foto zie je in de na foto een woonkamer waar juist het blauw vervangen is door roze. Belangrijk in deze ruimte was om meer kleur en warmte toe te voegen (het element vuur).

Als er een disbalans in een ruimte is, maken wij die aan de hand van een Feng Shui-analyse en je persoonlijke profiel zichtbaar. Met praktische tips en handvatten helpen wij deze disbalans te verbeteren en waar mogelijk op te lossen. Iedereen die gebruikmaakt van die ruimtes zal het effect ervan gaan voelen.

Feng Shui gaat om balans: Yin Yang

Het in balans brengen van de elementen hangt samen met de balans tussen Yin en Yang. Een begrip wat inmiddels meer bekend is geworden binnen de westerse cultuur. Yin en Yang verwijzen naar de balans tussen twee tegengestelde krachten. Deze balans heeft volgens de eeuwenoude Chinese leer invloed op het hele universum. Dus ook op alle aspecten van het leven en dus ook je leefruimte!

 • Yin: de donkere en vrouwelijke kant, staat voor rust en stilte.
 • Yang: de lichte kant en mannelijk kant staat voor energie en licht.

Per ruimte in je huis zijn er aan de hand van Feng Shui een aantal richtlijnen hoe je de balans tussen Yin en Yang kunt verwerken in je interieur. Feng Shui in je slaapkamer bijvoorbeeld, richt zich meer op Yin en Feng Shui in je woonkamer meer op Yang!

Conceptuele Feng Shui

Wij, Alexia en Marieke van Ruimte-Makers, maken gebruik van de Conceptuele Feng Shui van Nina Elshof. Dit is een afgeleide en meer westerse vorm van de oorspronkelijk uit China afkomstige Feng Shui. 

Bij het geven van interieuradvies, opruim coaching en workshops hanteren we geen starre strakke regels, maar leggen alles wat we doen in begrijpelijke taal uit, zodat je de adviezen die we geven direct in je dagelijks leven kunt toepassen.

 

Het belangrijkste doel is om de Chi, de energiestroom, binnen een ruimte goed te laten stromen. Hierdoor ontstaat er meer balans en een fijnere sfeer in de leefruimte op een manier die bij de bewoners past. 

Binnen de Conceptuele Feng Shui is er altijd ruimte en aandacht voor mogelijkheden, passend bij iedere unieke situatie. 

 

Want jij, jij als mens en persoon, staat centraal en niet het huis of de laatste trends!

×